Monstery

Monstera býva zvaná aj kráľovná izbových rastlín. Za socializmu bola snáď najpopulárnejšia zo všetkých izbových rastlín. Teraz vďaka svojej nenáročnosti zažíva comeback. Mnohí ľudia majú stále doma monstery, ktoré majú už desiatky rokov a za ten čas dorástli do obrovských rozmerov. Monstery sú vhodné aj na tmavšie miesta, dobre zvládajú horšie podmienky a sú nenáročné na starostlivosť. Jednoducho sú ideálnou rastlinou do každej domácnosti.

V článku sa dozviete:

  • Odkiaľ monstery pochádzajú?
  • Môže byť monstera umiestnená v tieni?
  • Aká veľká môže vyrásť monstera?
  • Je monstera jedovatá?
  • Ako sa množia monstery?

Názov a pôvod

Monstery majú domov v tropických oblastiach od Brazílie až po Mexiko. Dospelé monstery v prírode majú častokrát aj 30 metrov a obrovské listy, ktoré si získali prívlastok monštruózne či abnormálne a tak vznikol aj názov rastliniek. Celkom často ju ľudia nazývajú filodendrón, keďže sa naň podobá. Sú blízki príbuzní.

Vedeli ste, že?

Monstery sú čiastočne epifytické liany. Domorodci z ich vzdušných koreňov vyrábajú rôzne pletené veci, napr. košíky. 

Vzhľad a rozmery

Monstery patria do čeľade Araceae, po slovensky áronovité. Existuje až 45 objavených druhov, ktoré sa rôzne odlišujú. Najznámejší druh Monstera deliciosa má veľké listy s perforáciami, avšak mladé listy sú plné a majú srdcovitý tvar. Môže dorásť do gigantických rozmerov, našťastie ju však môžeme strihať a v byte nie je tak veľká ako v prírode, kde môže dosiahnuť až 30 metrov. Keď je staršia, je vhodné podoprieť ju opornou tyčou alebo ju začať priväzovať k machovej / kokosovej tyči po ktorej sa bude plaziť smerom nahor.

Monstera adansonii sa na deliciosu podobá, no listy sú oveľa menšie a diery sa nenachádzajú na krajoch, ale vnútri listov. Rastie ťahavo, je teda vhodná na poličky, do macramé závesných kvetináčov alebo sa môže pestovať tak, že sa bude plaziť po opornej tyči.

Zaujímavosti

Monstere adansonii sa hovorí aj Swiss Cheese Plant, lebo má na listoch veľa dierok a pripomína deravý syr.

Často sa predáva aj pod nesprávnym názvom Monstera obliqua. Monstera obliqua je veľmi raritná, skoro celú plochu listu pokrývajú diery a rastlinného tkaniva je naozaj málo.

Monstera Karstenianum nemá perforácie na listoch, listy sú tmavšie a nie sú ploché, sú na nich vypuklé miesta. Monstera karstenianum je tiež známa aj pod názvom Scindapsus alebo Epipremnum Marble Planet, avšak epipremnum aj scindapsus sú iné druhy a táto monstera k nim nepatrí. Hovorí sa jej aj Monstera Peru.

Ešte by sme dali do pozornosti panašované monstery. Azda najznámejšia je Monstera deliciosa Albo-Variegata. Je to klasická monstera deliciosa, ktorá má však panašovanie. V častiach listov chýba chlorofyl, zelené farbivo, takže má na listoch nepravidelné biele fľaky. Veľmi podobná avšak so žltými fľakmi je Monstera ‚Thai Constellation‘. Menšia panašovaná monstera je napríklad Monstera standleyana variegata s plnými listami, alebo Monstera adansonii variegata. Tá je však mimoriadne raritná.

Vedeli ste, že?

Panašované monstery majú vysokú cenu, pretože je ťažké vypestovať ich tak, aby dokázali stabilne prežiť, keďže sú ochudobnené o chlorofyl v bielych častiach listov a to znemožňuje fotosyntézu.

Rastlinka s bežným názvom Monstera minima je vzhľadom veľmi podobná monsterám. Nejedná sa však o monsteru, ale o rastlinku Rhapidophora tetrasperma. Rastie podobným spôsobom a môžeme sa o ňu starať rovnako ako o monstery.

Ako pestovať monstery?

Umiestnenie

Monsteru pestujeme na mieste s rozptýleným svetlom či v polotieni. Priame slnko by listy spálilo. Monstery zvládajú dobre aj tienisté miesta. Ak je však svetla pre ne príliš málo, listy budú menšie a nebudú také deravé.

Ak máme panašovanú monsteru, výberu miesta venujeme zvýšenú pozornosť, pretože v bielych častiach listov sa nenachádza chlorofyl a pokiaľ nebude fotosyntéza dostatočne prebiehať v zelených častiach, rastlinka uhynie. Vhodné je teda umiestniť ju na miesto s dostatkom rozptýleného svetla.

Zalievanie

Monsteru polievame približne raz do týždňa, vždy počkáme kým nepreschnú vrchné 2 – 4 centimetre substrátu. Lepšie zvláda ak ju zabudneme poliať, než to že by sme ju preliali. Ak má príliš veľa vody, listy môžu začať žltnúť alebo hnednúť. Monstera má rada aj vzdušnú vlhkosť, takže môžeme listy rosiť a tiež umiestniť do jej blízkosti zvlhčovač vzduchu.

Presádzanie

Mladú monsteru presádzame raz do roka. Kvetináč zvolíme vždy s priemerom o 1 – 2 cm väčším, ako bol pôvodný a použijeme substrát pre zelené izbové rastliny. Odporúčame napríklad kvalitný substrát pre izbové rastliny Profík. Pokiaľ je monstera už veľká a ťažšie sa presádza, tak ju presádzame každé približne 3 roky, alebo aspoň vymeníme vrchnú vrstvu pôdy.

Hnojenie

Monsteru hnojíme hnojivom na izbové rastliny alebo na palmy. Postupujeme podľa návodu na danom hnojive. Dávame si pozor, aby sme nepoužili silnejšiu koncentráciu, ani nepoužívali hnojivo príliš často, pretože ak monsteru prehnojíme, spáli jej to listy – budú na nich žlté fľaky. Môžeme použiť aj tyčinkové hnojivo, ktoré sa postupne uvoľňuje do pôdy. Rôzne hnojivá však nekombinujeme.

Množenie

Monstera sa môže množiť odrezkami. Odrežeme list so stonkou pod kolienkom. Odrezok môžeme vložiť do vázy s vodou a vodu meniť raz do týždňa. Vhodné je použiť práškový či tekutý zakoreňovač, ktorý sa pridáva do vody a urýchli proces zakorenenia. Odrezok môžeme dať aj priamo do pôdy. Vhodný je napríklad substrát na výsev a množenie. Substrát musíme udržiavať vlhký, až kým sa monstera poriadne nezakorení. To by malo trvať 4 – 6 týždňov, no môže to trvať aj dlhšie v závislosti od podmienok a obdobia. Ideálne je monsteru množiť na jar.

Je monstera jedovatá?

Áno, monstera je jedovatá, no jej zrelé plody sú jedlé. Chutia ako niečo medzi banánom a ananásom. Monstera je jedovatá iba mierne, no dôležité je to, že vo vnútri stoniek a listov sa nachádzajú drobné ihličky, ktoré spôsobujú pri dotyku podráždenie. Pri konzumácii listov a stoniek monstery nastáva podráždenie žalúdka a tráviace ťažkosti, takisto podráždenie sliznice. Je teda vhodné umiestniť ju mimo dosahu detí alebo domácich miláčikov.

Práve dostupné monstery

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Web plantizia.sk používa súbory cookies. Ďalším prechádzaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.